Indlæser

Sådan kan karnitin hjælpe dig med vægttab

Karnitin er en ikke-essentiel aminosyre, der primært er kendt for sine fedtforbrændende egenskaber. Den syntetiseres naturligt i vores krop, men findes også som kosttilskud i form af piller, pulver og flydende form. I denne artikel ser vi nærmere på karnitin, om der er nogen bivirkninger ved at tage et karnitin-tilskud, og hvordan karnitin kan optimere din fedtforbrænding og vægttab. Vi besvarer også spørgsmål som Hvad er forskellen mellem karnitin, L-karnitin og ALC?, Findes karnitin i mad? og hvilken form af karnitin er bedst?

Sådan kan karnitin hjælpe dig med vægttab

Hvad er carnitin?

Carnitin er en ikke-essentiel aminosyre, der primært hjælper med at omdanne fedt til energi i vores krop. Carnitin findes i flere fødevarer, især proteinerige fødevarer, men kan også naturligt dannes i vores krop med hjælp fra aminosyrerne lysin og methionin.

 

Hvad er forskellen mellem carnitin, L-carnitin og ALC?

Carnitin i kosttilskud findes i flere forskellige former, hvor L-carnitin og ALC er de mest almindelige. L'et i L-carnitin står for, at carnitin er i sin frie form. Det fulde navn for ALC er Acetyl-L-carnitin, hvilket betyder en acetyleret variant af L-carnitin. Hvorfor ALC? Jo, man mener, at ALC kan fremme optaget af acetyl-Coenzym A i mitokondrierne. Det er en vigtig molekyle, der deltager i stofskiftet, noget der også kan påvirke fedtforbrændingen.

 

Hvad er carnitin funktion i kroppen?

Carnitin har, ligesom alle aminosyrer, flere vigtige funktioner i vores krop. Især spiller carnitin en afgørende rolle i cellernes mitokondrier, også kaldet cellernes kraftværker, hvor forbrændingen af fedt forekommer. Det, mitokondrierne gør, er at danne energirige forbindelser fra næringsstofferne til den energi, kroppens celler kan bruge. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med carnitin i denne proces, opbygges fedt i stedet omkring cellerne. På denne måde kan gode niveauer af carnitin bidrage til øget fedtforbrænding. Kort sagt hjælper carnitin kroppen med at omdanne fedt til energi.

 

Findes carnitin i mad?

Ja, carnitin er en aminosyre, der ikke kun findes i kosttilskud, men også i mad. Hovedsageligt findes de i animalske fødevarer som kød, mejeriprodukter, fjerkræ og fisk. Men carnitin findes også i ting som avocado og tempeh.

 

Hvis du har en vegetarisk eller vegansk kost og er fysisk aktiv, kan et carnitin-tilskud være at anbefale, især hvis du er på en vægttabsrejse eller en diæt med det mål at reducere kropsfedt.

Hvad er carnitin godt for?

 

  • Fedtforbrænding
    Ved at hjælpe kroppen med at omdanne fedt til energi og forhindre ophobning af fedt, alt dette på cellemæssig niveau i vores krop, kan carnitin bidrage til øget fedtforbrænding. Især spiller carnitin en afgørende rolle i cellernes mitokondrier, også kaldet cellernes kraftværker, hvor forbrændingen af fedt forekommer. Det, mitokondrierne gør, er at danne energirige forbindelser fra næringsstofferne til den energi, kroppens celler kan bruge. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med carnitin i denne proces, opbygges fedt i stedet omkring cellerne. På denne måde kan gode niveauer af carnitin bidrage til øget fedtforbrænding.

  • For at støtte hjernens funktioner
    Der er foretaget flere studier om carnitins indvirkning på hjernen og dens funktioner. Blandt andet har studier vist, at et carnitin-tilskud (i mindst 3 måneder) kan medføre markante forbedringer i hukommelsen. Der blev ikke rapporteret om negative bivirkninger i studierne, og de positive virkninger på hukommelsen fortsatte med at stige jo længere tilskuddet blev taget(1) (2).

    En anden forbindelse, man kan se med hensyn til hjernens funktion og carnitin, er vores aldring. Jo ældre vi bliver, og jo mere vi ældes, desto lavere bliver niveauerne af carnitin i hjernen. Carnitin har en kolinlignende virkning og spiller en stor rolle i produktionen af acetylcholin.

    Studier viser også, at tilstrækkelige niveauer af carnitin i vores krop kan forhindre hjerneskader ved stress.

  • For musklerne
    Ved mangel på, eller for lavt niveau af, l-carnitin, påvirkes ikke kun fedtforbrændingen, men også musklerne kan blive påvirket. Hvis du har lavt niveau af carnitin i kroppen og er fysisk aktiv, kan du opleve svage muskler, hæmmet muskelopbygning og nedsat udholdenhed. Ved at sikre tilstrækkelige niveauer af carnitin fremmes ikke kun fedtforbrændingen, men din energi rækker også længere, og muskeltræthed forebygges.

 

Har carnitin en positiv indvirkning under træning?

Når vi træner hårdt og meget, mister vi meget carnitin, og det er derfor vigtigt at genopbygge carnitinniveauerne på en eller anden måde. Fedt er en god energikilde, men for at kunne udnytte energien fra fedt kræves det, at carnitinniveauerne er tilstrækkelige. På denne måde kan et kosttilskud  af carnitin være gavnligt

 

Hvilken form af carnitin er bedst?

De to mest almindelige former for carnitin er L-carnitin og ALC. Disse to former betragtes som de "bedste" og lettest optagelige for kroppen. L-carnitin er carnitin i sin frie form og optages og bruges meget nemt og effektivt af vores krop. ALC er en acetyleret variant af L-carnitin, som menes at have en positiv effekt på optaget af acetyl-Coenzym A i mitokondrierne. Acetyl-Coenzym A er en vigtig molekyle i vores stofskifte, og ALC anbefales af den grund også som en form for carnitin. Hos os på Tillskottsbolaget finder du både L-carnitin og ALC fra flere forskellige producenter og mærker. Et af de mest populære og bedste carnitintilskud er ALC fra SOLID Nutrition.

Hvis vi derimod ser på, hvilken form af carnitin man ikke bør vælge, kommer vi ind på DL-varianten. DL-varianten af carnitin er en blanding af naturligt carnitin og kemisk fremstillet carnitin. Studier, der er blevet udført på denne form for carnitin, viser ikke gode resultater, og faktisk kan DL-varianten af carnitin have en modsat effekt på fedtforbrændingen. Derfor anbefaler vi at undgå denne form for carnitin.

 

Hvor meget carnitin bør man tage?


Den anbefalede dosis ligger normalt mellem 1-4 gram om dagen, fordelt på flere doseringer i løbet af dagen. Tag det om morgenen og om aftenen og/eller inden træning i en længere periode, mindst et par uger, for at opnå den bedste effekt.

 

Kan man have mangel på carnitin?


Selvom carnitin kan syntetiseres i vores krop, er både primære og sekundære mangler på carnitin blevet observeret. Primær mangel er ikke særlig almindelig, men symptomer som muskeltræthed, kramper, gentagne infektioner og lavt blodsukker kan forekomme. Sekundær mangel forekommer lidt hyppigere og er primært forbundet med alvorlige infektioner, dialyse og i visse tilfælde endda leversygdom. Mangel på carnitin kan også være medfødt, hvis det ikke skyldes en slags metabolisk forstyrrelse. Med tanke på, at carnitin syntetiseres fra lysin og methionin, kan man let konkludere, at mangel på nogen af disse aminosyrer også kan føre til mangel på carnitin.

Mangel på L-carnitin forhindrer forbrændingen i at nå sit fulde potentiale, og ydeevnen får også et knæk. Derudover øges mængden af skadeligt blodfedt.

Som tidligere nævnt findes carnitin primært i animalske fødevarer, ud over i carnitin-tilskud. Dette gør det særligt almindeligt, at folk, der styrketræner og spiser en vegansk eller vegetarisk kost, tager et carnitin-tilskud.

 

 

Referencer

  1. Peter Wilhelmsson, Næringsmedicinske opslagsbog, Örtagårdens forlag, ISBN: 91-631-7910-5.
  2. Peter Wilhelmsson, Næringsmedicinske opslagsbog, Örtagårdens forlag, ISBN: 91-631-7910-5.

Seneste

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Måltidsersättare har blivit ett populärt alternativ för den som vill gå ner i vikt, få kontroll över sitt kaloriintag eller hitta ett snabbt och enkelt sätt att äta hälsosamt i en hektisk vardag. Men vad är egentligen en måltidsersättare, hur fungerar de, och är de verkligen ett hållbart alternativ för långsiktig hälsa? I den här artikeln reder vi ut vad som gör en måltidsersättare unik, vilka fördelar och risker som finns, och hur du kan använda dem på ett smart sätt för att nå dina mål.

Allt du behöver veta om betakaroten

Allt du behöver veta om betakaroten

Betakaroten är en naturlig antioxidant som inte bara ger morötter och andra orangefärgade grönsaker sin livliga färg, utan också erbjuder en rad hälsofördelar för oss människor. Från att bidra till en hälsosam hudton till att skydda cellerna mot skadliga fria radikaler – detta fettlösliga ämne har blivit en populär ingrediens i både kosttillskott och hudvårdsprodukter. Men vad är det egentligen som gör betakaroten så kraftfullt, och hur kan du dra nytta av det i din vardag?

Glutenfritt, lättsmält och energirikt – därför älskar alla Cream of Rice

Glutenfritt, lättsmält och energirikt – därför älskar alla Cream of Rice

Cream of Rice har blivit en populär stapelvara i många kök, tack vare sin enkla tillagning, glutenfria egenskaper och anpassningsbarhet för olika dieter. Denna krämiga gröt gjord av finmalet ris är inte bara lättsmält och energirik, utan passar också perfekt för både frukost, mellanmål och som ett komplement till en aktiv livsstil. Oavsett om du är idrottare, har känslig mage eller bara söker ett snabbt och hälsosamt alternativ i vardagen, har Cream of Rice något att erbjuda.

Därför är magnesium nyckeln till bättre hälsa och välbefinnande

Därför är magnesium nyckeln till bättre hälsa och välbefinnande

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och spelar en central roll i allt från muskel- och nervfunktion till energiproduktion och hjärthälsa. Trots detta är magnesiumbrist ett vanligt problem som många inte är medvetna om, och symtomen kan vara både diffusa och besvärliga – från muskelkramper och trötthet till sömnproblem och hjärtklappning. I den här artikeln fördjupar vi oss i varför magnesium är så viktigt, vilka tecken som kan tyda på brist, och hur du enkelt kan få i dig tillräckligt genom kost och livsstilsförändringar.

En djupdykning i aminosyror

En djupdykning i aminosyror

Tidigare har vi pratat om vad aminosyror är. Här kommer vi istället gå in på djupet om vad aminosyror faktiskt gör i kroppen. Aminosyror är livsnödvändiga byggstenar som spelar en central roll i kroppens funktioner. De är grunden till proteiner och behövs för att bygga upp och reparera vävnader, stödja immunförsvaret, bilda hormoner och enzymer samt reglera energinivåerna. Vissa aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, medan andra kan produceras av kroppen. Genom sin mångsidiga funktion bidrar aminosyror till allt från muskeltillväxt till metabolism och hjälper oss att hålla oss starka och friska.

Produkter i inlägget

Log ind
Are you in the right place?
  • Denmark
  • Finland
  • Sweden

Vores laveste pris 1-30 dage før prisnedsættelse:

BEMÆRK. Prisen er den laveste pris, der anvendes for produktet 1-30 dage før den aktuelle prisnedsættelse blev udført. Undtagelsen er, hvis der er foretaget gradvise reduktioner, så vis den laveste pris 1-30 dage før første prisnedsættelse.