Køb Lange kulhydrater hos | Tillskottsbolaget.dk
Gratis fragt over 500 DKK
Bonusprodukter
Point på alle dine køb
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Gratis fragt over 500 DKK Bonusprodukter Point på alle dine køb
Kategorier

Langsomme kulhydrater

Kulhydrater udgør kroppens vigtigste energikilde og har som hovedopgave at forsyne både muskler og hjernen med energi samt regulere blodsukkerniveauet. Der findes hurtige og langsomme kulhydrater, hvor de langsomme, forklaret simpelt, er dem med en høj fiberandel. Når det kommer til kosttilskud med langsomme kulhydrater, er det bedst at indtage dem før og under lange træningspas, under en diæt eller som erstatning for sukker i bagning, for eksempel. Deres primære fordel er, at de giver dig vedvarende energi uden at påvirke blodsukkeret på samme akutte måde som hurtige kulhydrater. Køb dine kosttilskud med langsomme kulhydrater hos os på Tillskottsbolaget!

Sorter efter
5% Nutrition Real Carbs, 1200 g
Det siges, at rigtig mad altid er bedre end kosttilskud, men nu er der rigtig mad som kosttilskud!
549 DKK
Fairing Sloow Carbs+, 1280 g
20
Sloow Carbs+ er en sportsdrik, der indeholder langsomme kulhydrater, BCAA, mineraler og koffein.
182 DKK (227 DKK)
Star Nutrition Instant Oats, 1kg
Star Nutritions Instant Oats består 100% af nærende og fiberfyldt instantiseret havremel.
39 DKK
Køb!
Info
5% Nutrition Real Carbs RICE, Cocoa Heaven, 1850 g
Det siges, at rigtig mad altid er bedre end kosttilskud, men nu findes der rigtig mad som kosttils...
471 DKK
Køb!
Info

Hvad er kulhydrater?

Kulhydrater er en fælles betegnelse for sukkerarter, stivelse og kostfibre. Når vi taler om sukkerarter, refererer vi også til de to undergrupper: monosaccharider (simple sukkerarter) og disaccharider (sammensatte sukkerarter). Monosaccharider består af glukose og fruktose og findes i mange af de fødevarer, vi spiser. Fruktose, som navnet antyder, findes i al frugt. Disaccharider består af sukrose, maltose og mælkesukker (laktose). Maltose forekommer sjældent i den daglige kost, men mælkesukker findes i alle mejeriprodukter, og sukrose består af både fruktose og glukose.
Det daglige behov for kulhydrater varierer afhængigt af individet og deres mål, men generelt siger man, at kulhydrater bør udgøre omkring halvdelen af det daglige kalorieindtag.
De er involveret i alle metaboliske processer i kroppen, lige fra energimetabolisme til celleopbygning. De udgør vores primære energikilde og kan opdeles i forskellige typer. Det, der adskiller de forskellige typer, er deres kemiske struktur, hvilket afgør, hvor hurtigt de nedbrydes i kroppen og derefter, hvor hurtigt de kan optages.

Hvad er bedre, hurtige eller langsomme kulhydrater?

Det, der menes, når man klassificerer kulhydrater i disse forskellige kategorier, er hastigheden af energitilførslen. Det, der adskiller dem, er deres kemiske struktur og dermed også den tid, det tager for kroppen at nedbryde og optage dem.
De fleste af de fødevarer, vi spiser, nedbrydes i kroppen til monosaccharidet glukose. De, som cellerne ikke har brug for på det pågældende tidspunkt, lagres som glykogen i leveren og musklerne og udgør senere en stor del af kroppens energireserve.
De langsomme kulhydrater er sværere for kroppen at nedbryde end de hurtige. I praksis betyder dette, at de absorberes over en længere periode end deres hurtige modstykke, som i stedet bidrager med en meget hurtig tilførsel af energi og dermed også en hurtigt stigende blodsukkerkoncentration. Når man taler om glykæmisk indeks (GI), refererer man til denne effekt, nemlig hvordan blodsukkeret påvirkes, når man indtager visse fødevarer.
Hurtige kulhydrater med en høj GI-værdi giver som sagt en meget hurtig blodsukkerrespons. Selv om dette ofte betragtes som mindre godt, har det også fordele, især i forbindelse med træning.
Langsomme kulhydrater findes hovedsageligt i fiberholdige fødevarer, og sundhedsmæssigt er det blevet konstateret, at kvaliteten af kulhydraterne spiller en større rolle end mængden. En kost rig på fibre og fuldkorn kan bidrage til at reducere risikoen for en række sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse former for kræft. Og ikke mindst har man set gode virkninger med hensyn til vægtkontrol.

Hvilke kulhydrater er hurtige, og hvilke er langsomme?

Kort sagt er forskellen mellem disse to, at de langsomme kulhydrater er sværere for kroppen at nedbryde end de hurtige. I praksis betyder dette, at de absorberes over en længere periode end deres hurtige modstykke, som i stedet bidrager med en meget hurtig tilførsel af energi og dermed også en hurtigt stigende blodsukkerkoncentration. Når man taler om glykæmisk indeks (GI), refererer man til denne effekt, nemlig hvordan blodsukkeret påvirkes, når man indtager visse fødevarer. Men hvilke kulhydrater er hurtige, og hvilke er langsomme?
Hvid ris, hvidt mel og pasta samt slik, sodavand og kartofler er alle eksempler på hurtige kulhydrater. Eksempler på langsomme kulhydrater inkluderer groft brød, bælgfrugter og fuldkornspasta.

Hvad er godt ved langsomme kulhydrater?

Hovedsageligt findes langsomme kulhydrater i fiberholdige fødevarer, og sundhedsmæssigt har man fundet ud af, at kvaliteten af kulhydraterne spiller en større rolle end selve mængden. Dette kan være værd at huske for personer, der næsten automatisk afskærer sig fra alt, hvad der hedder kulhydrater, bare fordi de siges at være dårlige for os på den ene eller anden måde. Snarere er det sådan, at en kost rig på fibre og fuldkorn kan bidrage til at reducere risikoen for en række sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse former for kræft. Og ikke mindst har man kunnet se gode virkninger i forhold til vægtkontrol.
Yderligere fordele ved disse kulhydrater er, at vores krop optager dem over en betydelig længere periode. Dette betyder blandt andet, at vi forbliver mætte i længere tid og får mere stabile blodsukkerniveauer. Det er derfor havregryn er en god, solid og populær morgenmad, der holder dig mæt i lang tid.

Hvad er de langsomste kulhydrater?

Vores allerlangsomste kulhydrat? Kostfibre. Diætister, forskere og andre kloge på området taler konstant om vigtigheden af fibre - og med god grund. Kostfibre, som er kulhydrater fra planteriget, der når direkte til tyktarmen uden at blive nedbrudt af enzymer i mavesækken eller optaget af tarmen, har forskellige funktioner. De bidrager blandt andet til god mave- og tarmhelse, sænker både kolesterolniveauet og fødevarernes glykæmiske indeks og gør dermed, at vi forbliver mætte i længere tid.
Da kostfibre ikke giver nogen energi, er de ikke inkluderet under kulhydrater i ernæringsoplysninger, men deklareres separat. Det anbefales, at en voksen person får omkring 25-35 gram kostfibre om dagen.

Hvilke frugter indeholder langsomme kulhydrater?

Når vi taler om fødevarer, der indeholder sunde kulhydrater, nævnes fuldkorn, frugt og bær først, og det med god grund! Men hvilke frugter er bedst, set ud fra dette perspektiv? Jo, for det første indeholder frugt en højere grad af naturlige sukkerarter og optages derfor relativt hurtigt af kroppen, men der er stadig nogle, der klassificeres som langsomme. Eksempler på sådanne frugter er appelsiner, pærer, blommer og ferskner. Hvis du vil have en frugt, der giver dig en langvarig mæthedsfornemmelse, skal du vælge en af disse.

Hvilke kulhydrater er de sundeste?

Der er kilder, der er gode, og der er dem, der er mindre gode. Ved at se på deres glykæmiske indeks (GI) kan vi se, hvordan vores blodsukker påvirkes, når vi spiser dem. Eksempler på fødevarer med højt GI er slik, is og kager. Når vi spiser denne type fødevarer, stiger vores blodsukker kraftigt, og en tid senere føler vi et fald i blodsukkeret. Vi bliver trætte og lav på energi og tager ofte noget mere sødt for at få en stigning igen. Disse topper og dale i vores blodsukker er ikke sundt eller behageligt at opleve.
Derfor bør vi undgå at kun indtage hurtige kulhydrater med højt GI i alt for store mængder og uden at variere med langsomme kulhydrater. Det er vigtigt at huske, at kulhydrater ikke er farlige, og de er heller ikke det, der får dig til at tage på i vægt, det er mængden. Vælg de rigtige kilder og spis den rigtige mængde. Nogle eksempler på kulhydratkilder, der indeholder meget næring, er nødder, bær, bananer, linser og groft brød.
Når man taler om sunde og usunde kulhydrater, er det altså de langsomme, der er de sundeste for os. Hovedsageligt findes disse i fiberholdige fødevarer, og sundhedsmæssigt har man fundet ud af, at kvaliteten af kulhydraterne spiller en større rolle end selve mængden.
En kost rig på fibre og fuldkorn kan bidrage til at reducere risikoen for en række sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse former for kræft. Og ikke mindst har man kunnet se gode virkninger i forhold til vægtkontrol.

Hvordan får man langsomme kulhydrater?

De langsomme kulhydrater findes hovedsageligt i fødevarer, der er rige på fibre. For at afgøre, hvor hurtigt din krop optager næringsstofferne, angives en GI-værdi. Fødevarer, der har en værdi på mindre end 55, betragtes som langsomme.
Disse får du generelt ved at spise frugt og grønt, fuldkornsprodukter samt bønner og linser. Nødder og frø har også en lav GI. Sørg derfor for at spise en fiberholdig kost med masser af grøntsager og fuldkornsprodukter. Du kan f.eks. med fordel vælge brune ris i stedet for hvide, bær i stedet for sukkeret marmelade og tilføje bønner, linser og kikærter i din gryderet. På den måde kan du nemt øge dit fiberindtag betydeligt.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.dk