Bonusser
XBetakaroten
Betakaroten er et pigment, der fungerer som en forstadie til A-vitamin i kroppen. Det har en brunlig nuance til farven, som ved indtagelse lagres i huden og giver dig en brun tone i din hud. I forbindelse med eksponering for solen har det vist sig at kunne fremskynde din solbrun, men også give den en mere jævn og holdbar effekt. Faktisk har undersøgelser endda vist, at den opnåede nuance opfattes som mere attraktiv end den, du får fra solen alene. Betakaroten kan også reducere risikoen for solinduceret hudskade. Hos os på Tillskottsbolaget finder du adskillige forskellige kosttilskud med betakaroten!
Sorter efter
Beta karoten er et kosttilskudd fra Swedish Supplements som inneholder 50 mg naturlig betakaroten ...
Hvad er betakaroten?
Betakaroten er en fedtopløselig gulbrun forbindelse, der tilhører gruppen karotenoider. Det lagres i kroppens fedtvæv og fungerer som en antioxidant i kroppen. Antioxidanter er meget vigtige for os mennesker og hjælper blandt andet med vores forsvar mod dannelse og skadelige virkninger af frie radikaler og oxidativt stress, som nedbryder vores celler. Frie radikaler dannes konstant, når kroppen forbruger ilt. De kan ikke undgås, men antioxidanter styrker forsvaret.
Hvor findes betakaroten? Jo, har du nogensinde tænkt over, hvor gulerodens farve kommer fra? Det er netop denne forbindelse, der giver guleroden sin farve. Grøntsager og frugter, der indeholder meget karoten, udover gulerødder, inkluderer for eksempel persille, mango, søde kartofler, græskar og spinat. Farvestoffet giver visse frugter og grøntsager en grøn eller gul nuance, og hvis du spiser meget af disse frugter og grøntsager, får du naturligt høje niveauer af betakaroten. For at opnå de niveauer, der kan give en flot solbrun, skal du dog spise meget frugt og grøntsager. Et kosttilskud med betakaroten kan derfor være en nemmere måde at prøve det på. Selvfølgelig bør kosttilskuddet ikke erstatte en varieret kost, men kun være et supplement.
Hvad er betakaroten godt for?
Fordele ved at indtage betakaroten er mange, men stoffet er især kendt for at give dig en smuk solbrun hudfarve. Men ikke kun det, indtag kan også give dig en beskyttende effekt mod solens stråler ved at øge kroppens produktion af melanin. Melanin er et pigment, der beskytter mod solens farlige stråler. Mennesker med mørk hud har mere melanin i huden, og lyshudede mennesker har mindre. Mere pigment i huden betyder, at du ikke brænder så let i solen. Høje doser af betakaroten fremskynder pigmenteringsprocessen i huden.
Du bør dog altid bruge solcreme, hvis du skal opholde dig længe i solen. Dette er særligt vigtigt for dig med lys og følsom hud. Dette tilskud erstatter ikke solbeskyttelse, men kan fungere som et supplement. Hvis du bliver forbrændt af solen, øges risikoen for hudkræft, og huden ældes også hurtigere.
Derudover kan stoffet også fremme din fordøjelse, styrke dit immunforsvar, fremme heling af knoglebrud, modvirke natteblindhed og sænke kolesterolniveauet.
Hvor meget betakaroten skal der til for at blive brun?
For at opnå effekt af betakaroten kræves det, at du indtager stoffet i form af et kosttilskud. Selvom farvestoffet findes i f.eks. gulerødder, søde kartofler og græskar, er indholdet for lavt til at have en mærkbar effekt.
Kosttilskuddet fås både i tablet- og kapselform og er meget koncentreret. For at opnå en mærkbar effekt skal du i det mindste indtage 30 mg betakaroten pr. dosis. Mange kosttilskud med betakaroten indeholder 50 mg betakaroten pr. kapsel. Dette svarer til mængden af betakaroten i 500 g gulerødder. Og at spise et halvt kilo gulerødder om dagen for at opnå effekten og få en solbrun nuance på huden er måske ikke det nemmeste, eller hvad?
Der findes også kosttilskud med 100 mg pr. dosis. Husk dog, at dette kan give en overdreven farve og derfor passer bedst til en solferie. En lavere dosis giver en svagere solbrun farve, der kan føles frisk året rundt. Ud over det indeholder kosttilskuddene ofte også nogen form for olie for at hjælpe kroppen med at absorbere farvestoffet. Det er også almindeligt, at de indeholder forskellige vitaminer og mineraler.
Hvor lang tid tager det, før betakaroten virker?
I et kosttilskud med betakaroten findes stoffet i en meget koncentreret form. Det er en fedtopløselig forbindelse, som kroppen nemt optager sammen med lidt fedt. Mange kosttilskud med betakaroten indeholder derfor også olie fra f.eks. kokosnøddeolie for at forbedre optagelsen.
Den brunlige farve, som farvestoffet har, lagres i huden fedtvæv og giver en let solbrun nuance. Det tager adskillige uger for huden at lagre betakaroten, så du skal indtage kosttilskuddet i flere uger for at opnå en synlig effekt. Effekten er gradvis. Det vil sige, at der går lidt tid, før du bemærker ændringer i huden, og nogle gange oplever du ændringen bedst, når huden også udsættes for sollys.
Anbefalingerne om, hvornår du bør tage stoffet i forbindelse med en solferie eller lignende, varierer, men et par uger er den gennemsnitlige anbefaling.
Hvor længe skal man tage betakaroten?
Dette er et kosttilskud, du skal tage regelmæssigt for at opnå effekt. Det tager et par uger for huden at lagre farvestoffet, og derfor skal du indtage det i flere uger. For at opretholde effekten skal du også fortsætte med at tage tilskuddet. Du kan altså ikke stoppe med at tage kosttilskuddet og forvente, at resultatet varer ved!
Det er almindeligt at tage betakaroten før, under og delvist efter sommeren.
Hvad skal man spise for at blive brun?
Der findes i dag adskillige forskellige kosttilskud, der siges at kunne give din hud en solkysset, brun nuance. Et af dem er netop betakaroten-tilskud! Når du bruger sådan et kosttilskud, lagres stoffet i underhudsfedtet, og din hud får en solbrun farve. Du får også en vis øget beskyttelse mod solens stråler og en solbrænding, der varer længere. Ved indtagelse af kosttilskud med en høj dosis i lang tid kan du muligvis bemærke, at håndflader og fodsåler får en orange farve, men ved en passende dosis får du altså en dejlig solbrun nuance. Når du reducerer eller stopper brugen af betakaroten-tilskud, vil hudens brunere farve også forsvinde.
Så hvis du vil blive brun hurtigere, få en mere jævn og holdbar brun farve, er det et produkt med betakaroten, du skal have!
Er det farligt at spise betakaroten?
Præcis som med alle kosttilskud er det vigtigt, at du følger den anbefalede dosis, som findes på emballagen. Kosttilskud bør aldrig erstatte en varieret og afbalanceret kost. Hvis du følger vejledningen, er der ingen kendte bivirkninger.
Som vi har set, kan kroppen omdanne betakaroten til vitamin A efter behov. Derfor er der ingen risiko for at indtage for meget vitamin A, når du tager kosttilskud med dette stof, da kroppen kun omdanner det efter behov. Vitamin A kan være skadeligt for kroppen i for store doser. Personer, der ryger, bør dog være forsigtige med kosttilskud med betakaroten, da stoffets antioxidante egenskaber kan have den modsatte effekt.
Er betakaroten A-vitamin?
Betakaroten er en forløber for vitamin A, hvilket betyder, at din krop kan omdanne det til vitamin A efter behov, når den har brug for det. Dette vitamin er nødvendigt for normal syn, hud, slimhinder og immunsystemets funktion. Det er også meget vigtigt under graviditet for barnets normale udvikling.
Du finder vitamin A i både animalske og plantebaserede fødevarer. Store doser kan være skadelige for kroppen, men da kroppen selv regulerer produktionen og kun omdanner betakaroten til vitamin A efter behov, er der ingen risiko for at overdosere vitaminet, når du tager betakaroten-tilskud.