Bonusser
XMaltodextrin
Maltodextrin er en af de mest populære former for hurtige kulhydrater, en polysaccharid og en almindelig ingrediens i mange kosttilskud. Takket være sin høje glykæmiske indeks (GI) giver det hurtig energi til musklerne og er derfor perfekt i forbindelse med træning! Brug det før, under og/eller efter træningen for at opnå maksimal energi og præstationsevne. Bland det med vand eller kombiner det med f.eks. proteinpulver for en komplet restitutionsdrik. Køb Maltodextrin hos os på Tillskottsbolaget!
Sorter efter
Hvad er maltodextrin?
Maltodextrin er en af de mest almindelige former for hurtige kulhydrater i forbindelse med kulhydrattilskud. Det er en polysaccharid, der fremstilles ved hydrolyse af stivelse fra majs, kartofler eller hvede. Visuelt ligner det et almindeligt hvidt pulver og bruges primært som fyldstof i kosttilskud, men det kan også købes rent.
Ofte finder vi det i kosttilskud, der er specielt udviklet til at maksimere restitutionen og/eller præstationsevnen, såsom Pre Workout (PWO), gainer, intra workout og post workout. Årsagerne til dette er flere, men især fordi det er en hurtig kulhydrat med høj glykæmisk indeks (GI), hvilket er fordelagtigt især før og under træning.
Er maltodextrin godt?
Har du brug for hurtig energi i form af hurtige kulhydrater, f.eks. før eller under en hård træning, konkurrence, løb eller lignende, så er maltodextrin fremragende! Det er populært blandt idrætsudøvere og bør bruges i forbindelse med træning for maksimal effekt.
På grund af dets høje glykæmiske indeks (GI) nedbrydes det hurtigt og kan give os energi meget kort tid efter indtagelse! Af denne grund er det både almindeligt og fordelagtigt at indtage det i forbindelse med træning, når vi ønsker øget energiforsyning. Det findes f.eks. i mange Pre-Workout-produkter, der specielt er udviklet til at give energi og øge præstationsevnen. Det er også en almindelig ingrediens i intra-workout-produkter, der indtages UNDER træningsøkten, for at opretholde præstationsevnen på toppen hele træningspasset igennem!
Ved at købe et tilskud af ren maltodextrin i stedet for at bruge produkter, hvor det er tilsat, kan du selv justere indtaget efter behov.
Men ligesom med andre kosttilskud bør det anvendes efter anbefaling og med forsigtighed, da overdosering kan medføre en hurtig stigning i dit blodsukker og dermed øge risikoen for insulinfrekvens.
Er maltodextrin sukker?
Maltodextrin er en kulhydrat bestående af glukosemolekyler. Det er en form for sukker, men klassificeres teknisk set ikke som sukker, men som stivelse. Da det er en polysaccharid nedbrydes det langsommere end de enkle sukkerarter, hvilket gør energiforsyningen mere bæredygtig.
En lighed mellem sukker og maltodextrin er dog, at begge indeholder kalorier uden at indeholde nogen form for ernæring. Så snart det når maven, nedbrydes det til glukose, præcis som sukker. Så der er absolut nogle ligheder, især med hensyn til nedbrydning.
Hvad er maltodextrin lavet af?
Majs, kartofler og ris er tre kilder, hvorfra maltodextrin kan fremstilles. Med andre ord er det en glutenfri kilde til kulhydrater. Ved fremstillingen udføres en hydrolyse af stivelsen, hvor de lange kæder nedbrydes til kortere kæder af glukosemolekyler. Resultatet? Maltodextrin.
Både kilden og fremstillingsprocessen kan variere afhængigt af producenten. Ris, kartofler og majs er de mest almindelige, men hvede kan også forekomme. Sørg derfor for at læse indholdsfortegnelsen omhyggeligt, hvis du er glutenintolerant eller af andre årsager ønsker et glutenfrit tilskud.
Kan man spise maltodextrin, hvis man er glutenintolerant?
Normalt fremstilles denne kulhydrat fra majs, kartofler eller ris og er derfor generelt glutenfri. Der findes dog kosttilskud, hvor maltodextrin er fremstillet af hvede eller andre korn, der indeholder gluten. Af denne grund bør du, hvis du lider af glutenintolerance, cøliaki eller lignende, altid tjekke indholdsfortegnelsen omhyggeligt, når du vælger kosttilskud med denne kulhydrat.
Under fremstillingen renser og hydrolyserer stivelsen, og der dannes korte kæder af glukosemolekyler. Under denne proces fjernes eventuelle spor af gluten. Så forudsat at pulveret ikke er kommet i kontakt med gluten under fremstillingen, og kilden er glutenfri, er det altså glutenfrit.
Hvornår skal man tage maltodextrin?
Ligesom andre kulhydrater kan maltodextrin indtages på flere forskellige tidspunkter, afhængigt af dit formål med indtagelsen. Det er almindeligt at indtage det i forbindelse med træning, dvs. før, under og/eller efter. Dette skyldes, at det er en hurtig kulhydrat med høj GI, som optages hurtigt af kroppen. Med andre ord giver det dig hurtig energi, hvilket ofte er ønskeligt både før og under en hård træning samt bagefter.
Så enkelt sagt kan du indtage tilskuddet, når du ønsker at få energi, især hurtig energi. Du kan også tage det for at øge dit daglige kalorieindtag, f.eks. når du ønsker at tage på i vægt. Bland det i din proteinshake eller køb en gainer eller restitutionssdrik, der indeholder denne kulhydrat. På den måde kan du nemt og bekvemt øge dit daglige kalorieindtag på en sund måde!
Er maltodextrin vegansk?
Da maltodextrin normalt fremstilles fra plantebaserede kilder som kartofler, majs eller ris, er det generelt set vegansk. Årsagen til, at det ikke altid er vegansk, skyldes, at visse produkter kan indeholde andre ingredienser, der ikke er plantebaserede. Så sørg altid for at tjekke indholdsfortegnelsen for at sikre dig, at det produkt, du køber, faktisk er vegansk.
Maltodextrin er en almindelig tilsætning i veganske fødevarer, såsom slik!
Hvor meget maltodextrin før træning?
Hvor meget maltodextrin, du bør tage før træning, afhænger af flere faktorer, herunder træningsmål, formål og tolerance. Det er en god energikilde og kan effektivt hjælpe med at genopfylde dine musklers glykogenlagre. Det kombineres ofte med protein for at maksimere både træningen og restitutionen. På den måde optimerer du både energien, præstationsevnen, muskelopbygningen og restitutionen.
Den anbefalede dosis varierer som sagt fra person til person, men også fra produkt til produkt. En generel anbefaling er, at du bør indtage 0,5 - 1 gram kulhydrater pr. kilo kropsvægt før træning. Dette bør ske ca. 1 - 2 timer, før du planlægger at starte din træning. For eksempel bør en person, der vejer 80 kg, indtage 40-80 gram 1-2 timer før træning eller konkurrence.
Det er vigtigt at huske, at dette, som tidligere nævnt, er meget individuelt, og du bør både prøve dig frem med dosering og lytte til din krop. Det kan trods alt være, at du reagerer bedre på en lavere eller højere dosis end den generelle anbefaling.
Hvor findes maltodextrin?
Maltodextrin findes i sin rene form som et pulver i form af et kosttilskud. Det er en både billig og praktisk måde at få denne kulhydrat på. Det kan også blandes med en række andre kosttilskud, f.eks. proteinpulver. På den måde kan du lave en komplet restitutionssdrik selv.
Udover det findes det også i andre kosttilskud som proteinpulver, gainers eller andre produkter, der har til formål at give øget energi. I proteinpulver fungerer det ofte som en fyldstofingrediens og er ikke altid en ingrediens, atleter leder efter i deres væslepulver. Dette skyldes, at de fleste ønsker et så rent proteinpulver som muligt, der indeholder så meget protein som muligt. Hvis du derimod gerne vil have både kulhydrater og protein, er en gainer perfekt!
Maltodextrin findes også i mange forarbejdede fødevarer, såsom slik, bagværk og is, men også i supper, dressinger og saucer. Det fungerer som en fyldstof og er ikke altid værdsat, da mange ønsker et så "rent" produkt som muligt.