Indlæser

Kombucha - fermenteret te fyldt med sundhed

Har du hørt om kombucha? Måske har du endda smagt det? Kombucha er te, der er blevet gæret sammen med en speciel svamp. I gæringsprocessen bliver teen let kulsyreholdig og får en sur og frisk smag. Processen resulterer også i, at drikken får en god bakteriekultur, og det er grunden til, at den er blevet så populær. Ja, en anden grund er selvfølgelig, at den også smager rigtig godt og er en dejlig tørstslukker! Vil du vide mere om, hvad kombucha er, og hvorfor det er godt at drikke? Læs vores guide og lær alt om den fermenterede drik!

Kombucha - fermenteret te fyldt med sundhed

Hvad er kombucha?

Kombucha er ikke en ny drik, selvom den ikke har været kendt hos os i særlig lang tid. Drikken har eksisteret i flere tusinde år i Kina, Japan og Rusland. Det, der gør drikken så speciel, er dens fremstillingsproces. Den er nemlig lavet af te, der er blevet fermenteret. Det betyder, at teen får lov til at gære kontrolleret for at vække gode bakterier, som derefter begynder at producere syre. Før i tiden blev fermentering ofte brugt som en konserveringsmetode.

 

Grundlaget er altså brygget te. Til teen tilsættes en svampekultur kaldet volga eller tesvamp. På engelsk kaldes svampen scoby (symbiotisk kultur af bakterier og gær). Det er netop denne kultur, der gør drikken så unik og fyldt med sunde bakterier.

Hvorfor skal man drikke kombucha?

Kombucha er blevet meget populær at drikke, og det er ikke overraskende. Drikken er fyldt med sunde bakterier. Den levende bakteriekultur, også kaldet probiotika, er meget godt for din mave. I den fermenterede te findes også organiske syrer samt antioxidanter, vitaminer og aminosyrer, der har en positiv indvirkning på din krop og dit helbred. Nogle af de syrer, som kombucha indeholder, er eddikesyre, glukonsyre, glukuronsyre, citronsyre og mælkesyre. Når det kommer til vitaminer, indeholder drikken mange B-vitaminer, såsom B1, B2, B6 og B12. Den fermenterede te indeholder også en vis mængde C-vitamin.

 

Kombucha kan for eksempel hjælpe med fordøjelsen. Drikken kan også have en antiinflammatorisk effekt på tarmene og en positiv indvirkning på kroppens muskelopbygning. Teen kan også øge produktionen af hyaluronsyre i kroppen. Det er en syre, der naturligt findes i huden. Hyaluronsyre hjælper huden med at binde fugt og opretholde en sund og smuk hud. De mange B-vitaminer i kombucha hjælper også med at holde huden, håret og neglene i god stand. Nogle studier har også vist, at kombucha kan forbedre hukommelsesfunktionen og styrke kroppens immunforsvar.

 

En anden grund til at drikke fermenteret te er simpelthen, fordi det smager godt. Smagen er speciel, og hvis du aldrig har drukket kombucha før, vil du nok først blive lidt overrasket. Drikken smager surt, friskt og har en let sødme. Man kunne måske sige, at det smager som en sodavand tilpasset voksne. Drikken er en fremragende tørstslukker og fungerer godt som en måltidsdrik. Nogle vælger at servere kombucha som et alternativ til vin eller champagne.

Er kombucha sundt?

Kombucha indeholder mange sundhedsfordele, som kroppen har brug for og trives med. Vi har allerede set, at drikken er fyldt med en levende bakteriekultur og indeholder organiske syrer, antioxidanter, vitaminer og aminosyrer, der kan gøre meget godt for din krop. Antioxidanter neutraliserer frie radikaler, der kan skade celler og væv ved for høje niveauer. Syrerne kan hjælpe fordøjelsessystemet og reducere inflammation i tarmen. De vitaminer, der findes i den fermenterede te, kan også give dig mere energi og få dig til at føle dig mere frisk. Andre positive virkninger, som kombucha kan have på kroppen og dit helbred, inkluderer:

 

  • at det giver bedre søvn
  • at det styrker immunforsvaret
  • at det sænker blodsukkeret
  • at det styrker hjertet.

 

Vores anbefaling er dog at starte forsigtigt og lade kroppen vænne sig til drikken. Hæld bare lidt te op i et glas og begynd derfra. Når din krop har vænnet sig til drikken, og du har vænnet dig til smagen, kan du øge mængden. Selvfølgelig skal du ikke overforbruge drikken.

Hvornår skal man drikke kombucha?

Du kan drikke fermenteret te præcis, når du vil. Du kan vælge at drikke teen som en snack eller tage kombucha med dig til fitnesscentret for at få et lille energiskud efter træningen. Det mest almindelige er dog at servere drikken til middag. Som sagt er smagen lidt speciel, men den sure og let boblende drik værdsættes af mange. Det er måske først og fremmest voksne, der værdsætter smagen, men også mange børn og unge kan lide kombucha. Du kan faktisk servere kombucha som et behageligt alternativ til alkoholholdige drikkevarer. Du kan også bruge fermenteret te i smoothies og is.

 

Start med en lille slurk eller to og øg derefter mængden. Mange synes, at det er passende at drikke et glas om dagen, mens andre drikker meget mere end det. Prøv dig bare frem! Selvfølgelig skal du ikke overforbruge drikken.

Har kombucha nogen bivirkninger?

Kombucha er en drik, som mange oplever som både styrkende og sund. Der er ingen egentlige bivirkninger. Det kan dog tage lidt tid for kroppen at vænne sig til den fermenterede drik. Sørg derfor gerne for en tilvænningsperiode for kroppen. Hæld bare lidt te op i et glas og begynd derfra. Når din krop har vænnet sig til drikken, og du har vænnet dig til smagen, kan du øge mængden.

 

Kombucha indeholder koffein. Der er meget mindre koffein i fermenteret te end i en kop almindelig te eller kaffe, men hvis du er følsom over for koffein, skal du være forsigtig med kombucha. Nogle fermenterede drikkevarer sødes for at forbedre smagen. Hvis du ikke trives med sukker og ønsker at reducere sukkerindholdet, bør du vælge en usødet kombucha. Hvis du har diabetes, bør du også være forsigtig. Hvis du har tendens til oppustethed i maven af kulsyreholdige drikkevarer, kan kombucha have samme effekt.

 

Alle kosttilskud, fødevarer og drikkevarer bør altid bruges i afbalancerede mængder. Bivirkninger opstår i de fleste tilfælde, når noget overforbruges. Hvis du er sund, kan du uden problemer drikke og nyde din kombucha i moderate mængder.

 

Der er dog nogle grupper, der ikke bør drikke kombucha. Da det er en upasteuriseret drik, der kan påvirkes af dårlige bakterier, bør den ikke drikkes af små børn, gravide, ældre eller personer med et svækket immunsystem. Du bør gerne spørge din læge, hvis du er bekymret, inden du prøver fermenteret te for første gang.

Kan gravide drikke kombucha?

Da kombucha er en upasteuriseret drik, bør du undgå at drikke den, hvis du er gravid. Det samme gælder, hvis du ammer.

Er der alkohol i kombucha? 

Der kan være alkohol i kombucha, da det er en gærdrik. Mængden af alkohol er dog meget lille, langt mindre end i for eksempel øl. Så kombucha er ikke en drik, der får dig beruset. Hvis du vil undgå alkohol helt og holdent, bør du dog læse ingredienslisten på produktet, inden du køber det.

Kan man lave sin egen kombucha?

Ja, faktisk kan du lave din egen kombucha derhjemme med sort, grøn eller hvid te. Det lyder måske avanceret og kompliceret, men det er helt fint at lave din egen fermenterede te. Det er vigtigt, at alle beholdere og redskaber er omhyggeligt rengjorte. Steriliser eller desinficér gerne alle flasker. Du skal forvente, at det vil tage nogle dage, et sted mellem fem og femten, før drikken er klar til servering.

 

Fremstillingsprocessen omfatter flere trin. Jo længere gæringsproces du giver drikken, desto mere sur smag får den. Hvis det gærer for kort tid, bliver drikken for sød. Hvis du lader den gære for længe, får du i stedet en eddike. Smag din kombucha efter nogle dage, og når drikken har opnået den rigtige balance mellem sødme og syrlighed, afbryder du gæringen.

 

Du kan vælge, om din kombucha skal gæres en eller to gange. Hvis du gærer den en gang, får du en god og sur drik. Hvis du derimod gærer den to gange, får du en let kulsyreholdig drik. Hvis du vil smagsætte din kombucha, skal du gøre det under den anden gæringsproces. Nogle forslag til smagsstoffer inkluderer:

 

  • ingefær
  • citron
  • granatæble
  • hyldeblomst
  • honning
  • hindbær
  • grøn te
  • aloe vera.

 

Under gæringen samarbejder svampen, scoby, med tebladene. Gæringen genererer også et nyt lag af svamp. Den dannes på teets overflade og har en geléagtig konsistens. For hver brygning bliver den tykkere og tykkere. Du kan fjerne nogle lag af svampen, når du starter en ny omgang, eller du kan give den til en ven, der er nysgerrig efter kombucha og gerne vil prøve at brygge den fermenterede drik. Du kan altså bruge den samme svamp flere gange. Når den bliver mørkebrun eller sort, har den dog mistet sin styrke, og det er tid til at købe en ny. Hvis svampen lugter dårligt eller er begyndt at mugne, er det også tid til at smide den ud og begynde forfra med en ny svamp. Hvis du ikke har tålmodighed til at brygge din egen kombucha, kan du i stedet nemt og bekvemt bestille drikken her hos os på Tillskottsbolaget.

Hvor længe holder kombucha?

Kombucha holder længe. Hvis du opbevarer den i en tætsluttende flaske, kan den holde sig i flere uger i køleskabet. Den vil dog blive mere sur i smagen jo længere tid den står. Hvis du lader din kombucha stå alt for længe, ender du med at få en eddike. Det er ikke så godt at drikke, men det fungerer fint som smagsgiver i madlavning og som dressing til salater.

Til sidst - hvad er fidusen med den trendy drik kombucha?

Der vil være behov for mere forskning, før vi lærer om drikkenes positive virkninger på kroppen. Selvfølgelig er det vigtigt at finde ud af, hvilke eventuelle bivirkninger fermenteret te kan have. Allerede nu ved vi dog, at mange føler sig meget bedre, efter de er begyndt med kombucha. Deres immunforsvar får et boost, og deres maver fungerer bedre. Prøv gerne kombucha selv! Du vil få mange næringsstoffer, og det er også både lækkert og forfriskende. Start med et halvt glas og øg mængden, når din krop har vænnet sig til den fermenterede drik. Men som altid med fødevarer, drikkevarer og kosttilskud - overdriv ikke forbruget.

Seneste

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Måltidsersättare har blivit ett populärt alternativ för den som vill gå ner i vikt, få kontroll över sitt kaloriintag eller hitta ett snabbt och enkelt sätt att äta hälsosamt i en hektisk vardag. Men vad är egentligen en måltidsersättare, hur fungerar de, och är de verkligen ett hållbart alternativ för långsiktig hälsa? I den här artikeln reder vi ut vad som gör en måltidsersättare unik, vilka fördelar och risker som finns, och hur du kan använda dem på ett smart sätt för att nå dina mål.

Allt du behöver veta om betakaroten

Allt du behöver veta om betakaroten

Betakaroten är en naturlig antioxidant som inte bara ger morötter och andra orangefärgade grönsaker sin livliga färg, utan också erbjuder en rad hälsofördelar för oss människor. Från att bidra till en hälsosam hudton till att skydda cellerna mot skadliga fria radikaler – detta fettlösliga ämne har blivit en populär ingrediens i både kosttillskott och hudvårdsprodukter. Men vad är det egentligen som gör betakaroten så kraftfullt, och hur kan du dra nytta av det i din vardag?

Glutenfritt, lättsmält och energirikt – därför älskar alla Cream of Rice

Glutenfritt, lättsmält och energirikt – därför älskar alla Cream of Rice

Cream of Rice har blivit en populär stapelvara i många kök, tack vare sin enkla tillagning, glutenfria egenskaper och anpassningsbarhet för olika dieter. Denna krämiga gröt gjord av finmalet ris är inte bara lättsmält och energirik, utan passar också perfekt för både frukost, mellanmål och som ett komplement till en aktiv livsstil. Oavsett om du är idrottare, har känslig mage eller bara söker ett snabbt och hälsosamt alternativ i vardagen, har Cream of Rice något att erbjuda.

Därför är magnesium nyckeln till bättre hälsa och välbefinnande

Därför är magnesium nyckeln till bättre hälsa och välbefinnande

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och spelar en central roll i allt från muskel- och nervfunktion till energiproduktion och hjärthälsa. Trots detta är magnesiumbrist ett vanligt problem som många inte är medvetna om, och symtomen kan vara både diffusa och besvärliga – från muskelkramper och trötthet till sömnproblem och hjärtklappning. I den här artikeln fördjupar vi oss i varför magnesium är så viktigt, vilka tecken som kan tyda på brist, och hur du enkelt kan få i dig tillräckligt genom kost och livsstilsförändringar.

En djupdykning i aminosyror

En djupdykning i aminosyror

Tidigare har vi pratat om vad aminosyror är. Här kommer vi istället gå in på djupet om vad aminosyror faktiskt gör i kroppen. Aminosyror är livsnödvändiga byggstenar som spelar en central roll i kroppens funktioner. De är grunden till proteiner och behövs för att bygga upp och reparera vävnader, stödja immunförsvaret, bilda hormoner och enzymer samt reglera energinivåerna. Vissa aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, medan andra kan produceras av kroppen. Genom sin mångsidiga funktion bidrar aminosyror till allt från muskeltillväxt till metabolism och hjälper oss att hålla oss starka och friska.

Produkter i inlägget

Log ind
Are you in the right place?
  • Denmark
  • Finland
  • Sweden

Vores laveste pris 1-30 dage før prisnedsættelse:

BEMÆRK. Prisen er den laveste pris, der anvendes for produktet 1-30 dage før den aktuelle prisnedsættelse blev udført. Undtagelsen er, hvis der er foretaget gradvise reduktioner, så vis den laveste pris 1-30 dage før første prisnedsættelse.