Indlæser

Den store guide om mineraler

At vores krop har brug for vitaminer og mineraler for at fungere, ja, det ved de fleste. Men hvilke mineraler findes der egentlig? Skal man tage kosttilskud af magnesium? Og hvilken funktion har de forskellige mineraler i vores krop? I denne omfattende mineralguide vil du lære alt om alle livsnødvendige mineraler, hvorfor de er så vigtige, i hvilke fødevarer de findes, og hvor meget du bør indtage hver dag.

Den store guide om mineraler

Hvad er mineraler?

Mineraler er uorganiske forbindelser, som er nødvendige i forskellige mængder, og de skal alle tilføres gennem kosten, da vores krop ikke selv kan producere dem. Vi har brug for dem for at trives, og de er nødvendige for, at mange ting i vores krop fungerer normalt. Mineraler opdeles i to grupper; mineraler og sporstoffer. Mineraler som calcium, natrium og magnesium har vi brug for i større mængder, mens vi kun har brug for en lille mængde (mindre end 100 mg om dagen) af sporstoffer som zink, jern, kobber og iod. I næste afsnit kan du læse mere om hver enkelt mineral og sporstof, hvad de gør i vores krop og hvilke fødevarer, de findes i.

 

Hvor mange mineraler findes der?

Der er cirka 11 mineraler, der er nødvendige for mennesker at indtage gennem kosten eller kosttilskud for at trives!

Hvilke mineraler findes der? Og hvilken funktion har de i kroppen?

Som tidligere nævnt opdeles mineralerne i to grupper; mineraler og sporstoffer. Der er mange forskellige mineraler og sporstoffer, som alle er livsvigtige for mennesker. Herunder kan du læse om forskellige mineraler og sporstoffer, hvor de findes, og hvilken funktion de har i kroppen.

1. Jod

Jod er et grundstof og sporstof, der naturligt findes i jorden, men det er også et mineral, der er livsvigtigt for mennesker. Det findes i de to skjoldbruskkirtelhormoner, thyroxin og trijodotyronin, som dannes i skjoldbruskkirtlen og regulerer vores stofskifte. De stimulerer også vores krops vækst og udvikling.

Æg, mejeriprodukter, fisk og skaldyr er fødevarer, der naturligt er rige på jod. Derudover er de fleste salte beriget med jod. Jodiseret salt indeholder 50 mikrogram jod pr. gram salt. Det daglige anbefalede indtag af jod er cirka 110 mikrogram for børn, 150 mikrogram for voksne, 175 mikrogram for gravide og 200 mikrogram for ammende! Risikogrupper for for lavt indtag af jod inkluderer i dag veganere samt dem, der spiser meget færdigretter. Dette skyldes, at flertallet af fødevarer med højt jodindhold er animalske, og at færdigretter, der købes, ofte ikke indeholder moderat salt.

Ligesom man kan få for lidt jod, kan man også få for meget. Et højere indtag af jod (mere end 600 mikrogram om dagen for voksne) kan forstyrre skjoldbruskkirtelhormonbalancen og dermed påvirke skjoldbruskkirtlens funktion (1).


2. Jern

Jern er et sporstof, der indgår i nogle enzymer, men også i hæmoglobin og myoglobin. Hæmoglobin transporterer ilt i blodet, og myoglobin i musklerne. Jern bidrager også til normal dannelse af røde blodlegemer.

Jern findes naturligt i en række forskellige fødevarer, men de højeste niveauer findes i blod- og indmad samt vegetabilske fødevarer som spinat, bananer og ferskner. Den daglige anbefalede mængde jern er 11 mg/dag for børn i alderen 14-17 år, 9 mg/dag for voksne og 15 mg/dag for kvinder i den fødedygtige alder (2). Ved mangel på jern kan man opleve ekstrem træthed, anæmi og bleghed. Kvinder er især i risikogruppen for at lide af jernmangel, især gravide kvinder kan have brug for et jern supplement, men også kvinder i den fødedygtige alder. Dette afhænger dog af individuelle faktorer, herunder hvor meget jern vi får gennem kosten, hvor meget jern der er lagret i kroppen, og hvor meget vi mister, herunder blodtab (f.eks. menstruation).

 

3. Calcium

Calcium er et grundstof samt et livsvigtigt mineral. Vores krop består af 1-2 % calcium, og næsten alt dette calcium findes i vores knogler og tænder. Calcium har flere vigtige funktioner i vores krop og er især nødvendigt for at opretholde en normal knoglestruktur og tandstyrke. Ud over dette spiller mineralet en vigtig rolle i blodkoagulation og muskelfunktion.

Calcium findes i næsten alle fødevarer, men de højeste niveauer findes i mejeriprodukter (såvel komælk som vegetabilske alternativer til mælk indeholder naturligt eller er beriget med calcium). Nødder og bladgrøntsager er også rige på calcium! Den daglige anbefalede mængde calcium varierer afhængigt af køn og alder. Børn anbefales at indtage omkring 600 mg om dagen, voksne 800 mg om dagen, og endelig anbefales gravide og ammende kvinder at indtage omkring 900 mg om dagen. Vi har alle hørt, at det er vigtigt for børn at drikke mælk. Dette udsagn skyldes, at mangel på calcium hos børn kan hæmme væksten. Mælk er rig på calcium, og derfor er udsagnet, at det er vigtigt for børn at drikke mælk. Med andre ord er det vigtigt at sikre, at børn får tilstrækkeligt med calcium hver dag (3).

 

4. Kalium

Kalium er et livsvigtigt mineral, der bidrager til adskillige vigtige funktioner i vores krop. Kalium spiller en afgørende rolle i reguleringen af vores blodtryk, væske- og syre-basebalance, men det er også nødvendigt for normal funktion af vores muskler, nyrer og nerver.

Ligesom de fleste andre mineraler er der en daglig anbefalet mængde kalium, hvilket betyder en anbefaling om, hvor meget kalium vi mennesker skal indtage hver dag for at trives! Mængden varierer afhængigt af køn og alder. Børn anbefales at indtage omkring 2 gram om dagen, kvinder 3,1 gram om dagen, og mænd 3,5 gram om dagen (4).

Hvis du spiser en ernæringsrig og varieret kost som voksen, får du normalt 2-3 g kalium om dagen. Hvis du derimod spiser en ernæringsfattig kost, der primært består af halvfabrikata, løber du en høj risiko for at lide af kaliummangel, og et tilskud kan være en god idé.

5. Kobber

Kobber er et grundstof og et sporstof, der findes dels i vores drikkevand, men også i alle fødevarer. Vores krop indeholder omkring 50 til 150 milligram kobber. Det findes i leveren og hjernen, men også i nyrerne og hjertet. Kobbers vigtigste opgave i vores krop er at bidrage til normal pigmentering af hår og hud. Ud over det bidrager det til nervesystemets og immunsystemets normale funktion samt normal energimetabolisme.

Den daglige anbefalede indtagelse af kobber er 0,9 milligram for mænd og kvinder, 1,0 milligram for gravide og 1,3 milligram for ammende (5). Det vil sige meget lave niveauer, som flertallet af os indtager i vores daglige kost uden problemer.

Vores krop kan ikke producere kobber på egen hånd, så for at vi skal have det godt, skal vi tilføre mineralet gennem kosten. Fødevarer, der er rige på kobber, inkluderer fisk, kød og kornprodukter, samt drikkevandet.

 

6. Chrom

Chrom er også et grundstof og et mineral, der naturligt findes i vand, jord og luft. Vi får dagligt krom gennem næsten alle fødevarer, men især fisk, bælgfrugter og nødder er rige på krom!

Kroms rolle i vores krop er endnu ikke fuldt fastlagt, og derfor er der ingen anbefalet daglig indtagelse registreret i ernæringsanbefalingerne i Sverige og resten af Norden. Men en medicinsk institut i USA fastsatte i 2001 en skønnet tilstrækkelig indtagelse for mænd og kvinder. Ifølge Institute of Medicine, USA, er det tilstrækkeligt, at kvinder indtager 25 mikrogram om dagen, mænd 35 mikrogram (6).

 

7. Magnesium

Magnesium er en af de måske mest kendte mineraler og et populært kosttilskud, ikke mindst blandt hårdt trænende personer. Magnesium spiller nemlig en vigtig rolle i vores krops produktion af protein, men også i funktionen af vores nerver og muskler. Faktisk er magnesium vores krops absolut vigtigste mineral.

Den daglige anbefalede indtagelse af magnesium varierer mellem køn og aldersgrupper. For børn i alderen 1 - 13 år stiger den anbefalede daglige indtagelse år for år, jo ældre de bliver, og når derefter 280 milligram for kvinder og piger over 14 år samt 350 milligram for mænd og drenge over 14 år. (7)

Selvom magnesium er et af de mest almindelige mineraler at tage som kosttilskud, er magnesiummangel yderst sjælden. Der er dog flere sundhedsmæssige fordele ved magnesium, og et tilskud af mineralet kan være en god måde at sikre, at man dagligt får en tilstrækkelig dosis af mineralet!

 

8. Mangan

Mangan er et mineral og en essentiel metal, der naturligt findes i bjerggrunden og spredes derfra gennem vores grundvand. Mangan er nødvendig for vores krop for at fungere korrekt, herunder hjælp til kulhydrat- og proteinmetabolisme, benopbygning og produktion af urin, kønshormoner og brystmælk.

Manganmangel er ekstremt sjælden, da man kun ved at spise almindelig mad får tilstrækkeligt med mineralet. Derfor er der heller ingen anbefalet daglig indtagelse for mangan i hverken Sverige eller Europa. Dog har det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (Efsa) fastsat en tilstrækkelig daglig indtagelse. De anslår, at tilstrækkelig indtagelse for børn varierer fra 0,5 til 2,0 milligram afhængigt af alder og at tilstrækkelig indtagelse for voksne er 3,0 milligram (9)

 

9. Natrium

Natrium, også kendt som almindeligt salt, er et grundstof, som vores krop har brug for at regulere syre-basebalancen, men også vand- og saltbalancen i vores krop. Derudover indgår det i natrium- og kaliumbalancen, som påvirker vores blodtryk. Optagelsen af visse aminosyrer og glukose afhænger også af natrium, samt nerverne og deres funktion.

Vi får naturligt natrium gennem salt, for eksempel flagesalt eller almindeligt bordssalt. Da natrium findes i noget så væsentligt som salt, er det ikke usædvanligt at indtage for meget natrium. Faktisk anbefaler de nordiske ernæringsanbefalinger (2012), at de fleste bør reducere deres saltindtag. Hvis vi indtager for meget salt, kan de forhøjede niveauer af natrium forårsage forhøjet blodtryk, hjerteanfald, slagtilfælde og nyreskader. Anbefalingen er, at voksne ikke indtager mere end 6 gram salt om dagen, hvilket svarer til 2,4 gram natrium (10). Dette anbefales for voksne.

 

10. Selen

Selen er et grundstof, som vi naturligt finder i jorden. Det indgår i forskellige enzymer og har til opgave at beskytte vores kroppens celler mod oxidation, men det samarbejder også med forskellige vitaminer, såsom vitamin E.

Det daglige anbefalede indtag af selen er 20 til 40 mikrogram for børn i alderen 1 - 13 år (afhængigt af præcis alder), 50 mikrogram for kvinder over 14 år og 60 mikrogram for mænd over 14 år samt gravide og ammende (11).

Mangel på selen er sjælden, men mange af os får stadig for lidt af mineralet, dog ikke i så høj grad, at det klassificeres som mangel. Hvis du mistænker, at du får for lidt selen, kan et kosttilskud af mineralet anbefales! Mangel på selen kan nemlig føre til ændringer i hjertemusklen.

 

11. Zink

Zink er en livsnødvendig mineral og antioxidant, der indgår i flere hundrede enzymer i kroppen. Vi har brug for zink til muskelopbygning, stofskifte, immunforsvaret og opretholdelse af normale testosteronniveauer. Hvis du træner hårdt, er zink en af de vigtigste mineraler for at maksimere muskelvækst og fedtforbrænding.

Naturligt finder vi zink i kød og mejeriprodukter, men også i fuldkorn og nødder!

Den anbefalede daglige indtag af zink er i gennemsnit 8 milligram for børn, 7 milligram for kvinder og 9 milligram for mænd. Den øvre grænse for en sikker indtagelse er 25 milligram om dagen (12). Flertallet af zinktilskud indeholder 25 milligram zink! Hvis du mistænker, at du ikke får tilstrækkelig zink, kan et kosttilskud være en god mulighed.

 

Hvilke mineraler er de vigtigste?

De absolut vigtigste mineraler for vores krop er jod, jern, calcium, fosfor, kobber, krom, magnesium, zink og selen. Alle disse mineraler er vigtige af forskellige årsager og udfører forskellige funktioner i kroppen, men vi har brug for dem alle sammen for at vores krop kan have det godt og fungere korrekt!

 

Referencer

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod

2.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn

3.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalcium

4.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium

5.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/koppar

6.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/krom

7.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/magnesium

8.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/mangan

9.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/mangan

10.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/natrium

11.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/selen

12.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/zink

Seneste

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Måltidsersättare har blivit ett populärt alternativ för den som vill gå ner i vikt, få kontroll över sitt kaloriintag eller hitta ett snabbt och enkelt sätt att äta hälsosamt i en hektisk vardag. Men vad är egentligen en måltidsersättare, hur fungerar de, och är de verkligen ett hållbart alternativ för långsiktig hälsa? I den här artikeln reder vi ut vad som gör en måltidsersättare unik, vilka fördelar och risker som finns, och hur du kan använda dem på ett smart sätt för att nå dina mål.

Allt du behöver veta om betakaroten

Allt du behöver veta om betakaroten

Betakaroten är en naturlig antioxidant som inte bara ger morötter och andra orangefärgade grönsaker sin livliga färg, utan också erbjuder en rad hälsofördelar för oss människor. Från att bidra till en hälsosam hudton till att skydda cellerna mot skadliga fria radikaler – detta fettlösliga ämne har blivit en populär ingrediens i både kosttillskott och hudvårdsprodukter. Men vad är det egentligen som gör betakaroten så kraftfullt, och hur kan du dra nytta av det i din vardag?

Glutenfritt, lättsmält och energirikt – därför älskar alla Cream of Rice

Glutenfritt, lättsmält och energirikt – därför älskar alla Cream of Rice

Cream of Rice har blivit en populär stapelvara i många kök, tack vare sin enkla tillagning, glutenfria egenskaper och anpassningsbarhet för olika dieter. Denna krämiga gröt gjord av finmalet ris är inte bara lättsmält och energirik, utan passar också perfekt för både frukost, mellanmål och som ett komplement till en aktiv livsstil. Oavsett om du är idrottare, har känslig mage eller bara söker ett snabbt och hälsosamt alternativ i vardagen, har Cream of Rice något att erbjuda.

Därför är magnesium nyckeln till bättre hälsa och välbefinnande

Därför är magnesium nyckeln till bättre hälsa och välbefinnande

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och spelar en central roll i allt från muskel- och nervfunktion till energiproduktion och hjärthälsa. Trots detta är magnesiumbrist ett vanligt problem som många inte är medvetna om, och symtomen kan vara både diffusa och besvärliga – från muskelkramper och trötthet till sömnproblem och hjärtklappning. I den här artikeln fördjupar vi oss i varför magnesium är så viktigt, vilka tecken som kan tyda på brist, och hur du enkelt kan få i dig tillräckligt genom kost och livsstilsförändringar.

En djupdykning i aminosyror

En djupdykning i aminosyror

Tidigare har vi pratat om vad aminosyror är. Här kommer vi istället gå in på djupet om vad aminosyror faktiskt gör i kroppen. Aminosyror är livsnödvändiga byggstenar som spelar en central roll i kroppens funktioner. De är grunden till proteiner och behövs för att bygga upp och reparera vävnader, stödja immunförsvaret, bilda hormoner och enzymer samt reglera energinivåerna. Vissa aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, medan andra kan produceras av kroppen. Genom sin mångsidiga funktion bidrar aminosyror till allt från muskeltillväxt till metabolism och hjälper oss att hålla oss starka och friska.

Produkter i inlägget

Log ind
Are you in the right place?
  • Denmark
  • Finland
  • Sweden

Vores laveste pris 1-30 dage før prisnedsættelse:

BEMÆRK. Prisen er den laveste pris, der anvendes for produktet 1-30 dage før den aktuelle prisnedsættelse blev udført. Undtagelsen er, hvis der er foretaget gradvise reduktioner, så vis den laveste pris 1-30 dage før første prisnedsættelse.